Alchemia - Argon, Neon, Aurum, Platinum, Ferrum, Titanium


Czynsz 60 PLN
Opłata eksploatacyjna 18 PLN
Całkowita powierzchnia 112000
Powierzchnia biurowa 60500
Współczynnik pow. Wspólnej 4 %
Data wybudowania 2013
Kontrola dostępu
Klimatyzacja
BMS
Wykładzina
Certyfikat ekologiczny
Okablowanie komputerowe
Czujnik dymu
Łącze światłowodowe
Okablowanie elektryczne
Okablowanie telefoniczne
Podwieszane sufity
Opis

Kompleks Alchemia to kompleks biurowo-usługowy w Gdańsku Oliwie przy al. Grunwaldzkiej, będący największym ośrodkiem biznesowym w północnej Polsce po usytuowanym nieopodal Olivia Business Centre. W kompleksie pracuje łącznie ok. 8 tys. osób, zatrudnionych w 50 (głównie zagranicznych) firmach. Cały kompleks ostatecznie będzie miał 112 tys. m kw. powierzchni biurowej (kolejne 10 tys. to punkty usługowe), podczas gdy cały trójmiejski rynek liczy ok. 780 tys. m kw. i jest trzecim rynkiem regionalnym w kraju, po Krakowie i Wrocławiu.

Budowa rozpoczęła się w drugiej połowie 2011 roku, obiekty powstały na terenie po dawnych magazynach i sklepie budowlanym. W pierwszym etapie zostały wybudowane dwa budynki Aurum i Platinum (połączone wspólną czterokondygnacyjną podstawą), które otwarto w 2014 roku, z powierzchnią użytkową do wynajęcia wynoszącą około 21,5 tys. m². W 2014 roku została rozpoczęta budowa drugiego etapu (budynki Ferrum i Titanium, oddane do użytku w październiku 2016). W III etapie powstała pojedyncza, największa wieża Argon, o całkowitej powierzchni najmu wielkości blisko 38 tys. m kw., z czego na biura przypada ponad 36 tys.; do najemców należą m.in. Lufthansa Systems Poland, Luxoft Poland, Grupa Wirtualna Polska, Morpol, Damen Engineering Gdańsk, Cognizant Technology Solutions Poland, Sygnity, OIE Support, ING Bank Śląski. 4 lutego 2019 zawieszono wiechę na 55-metrowym biurowcu Neon, będącym siódmym i ostatnim budynkiem kompleksu. Oddanie budynku do użytku ma nastąpić na przełomie października i listopada 2019, docelowo pracę znajdzie w nim ponad 2,5 tys. osób.

Kompleks budynków Alchemia został zaprojektowany w 2010 przez architektów z pracowni APA Wojciechowski Architekci sp. z o.o.